Het PK-D (geboren in 2010 of later) werd zaterdag 22 en 29 januari 2022 online gespeeld op het platform Tornelo. In totaal 9 (6 voor de meisjes) ronden zwitsers met speeltempo 15min+10s. Er waren 16 deelnemers in de groep Jeugd-algemeen en 4 deelnemers in de groep Jeugd-meisjes.

Meisjes
De vier meisjes (Emma, Suze, Sarah en Mara) speelden een dubbelrondige vierkamp. In de eerste helft (op 22 jan) won Emma alle partijen, maar in de tweede helft (op 29 jan) wist Suze datzelfde huzarenstukje uit te halen. Sarah had echter eerder al remise bereikt tegen Suze en zo werd Emma met een halfje voorsprong op Suze de meisjeskampioen. Mara sloot het toernooi af met een mooie overwinning op Sarah.

Emma, Suze en Sarah plaatsen zich voor de Nederlandse kampioenschappen leeftijdscategorie D, die in de agenda staan voor 26-28 mei in Rijswijk.Algemeen
De zestien spelers maakten er een spannend toernooi van. Op de eerste dag, na vier ronden ging Achuyt aan de leiding met 4 uit 4, gevolgd door Burak, Thomas, Matthan en Jonathan met elk 3 punten. Op de tweede dag, waarop vijf ronden gespeeld zouden worden, begon Zeteo aan zijn opmars en scoorde 4 uit 5, waaronder een zege op Achyut. Met name Thomas wist van dat verliespuntje van A te profiteren en met een fraaie score van 4,5 uit 5 op de tweede dag nestelde hij zich naast Achyut aan de top, met een totaal van 7,5 uit 9.  In de vijfde ronde hadden ze onderling al remise gespeeld. Burak en Jonathan konden dit moordende tempo niet bijbenen en samen met Zeteo eindigden zij met 6 uit 9 op een gedeelde 3e-5e plaats.

Omdat het om de titel ging, moesten Thomas en Achyut een barrage spelen, en die werd nog dezelfde middag gespeeld, telkens een serie van twee partijen met 5 minuten op de klok. Het werden vier uiterst spannende Siciliaanse partijen. In de eerste serie van twee wonnen beide een partij, in de tweede serie wist Achyut beide partijen te winnen en werd daarmee tot kampioen gekroond. Beide spelers plaatsen zich voor het NK-D, dat in de agenda staat voor 25-28 mei in Rijswijk.

De einduitslag staat in de volgende tabel, waar bij gelijk aantal bordpunten de weerstands punten beslissend zijn voor de plaats. Uitzondering is de eerste plaats, waar de uitslag van de barrage de volgorde bepaalt.

--/--