Na het NK Schoolschaak BO Online zijn de afgelopen twee weken het kwalificatietoernooi en de finale gespeeld van het NK Schoolschaak Online 345, voor kinderen uit de groepen 3,4 en 5. De finale vond onder tropische omstandigheden plaats op vrijdagmiddag 26 juni.
Het Montessori-team bestond uit de volgende schakers (zittend op het bankje):

Nils Kruizinga (OEW), Pieter van der Salm (schoolschaker), Elyas Nyoto (LSG), Sam Moeri, Casper Moeri & Erik Kun (OEW, de laatste staat niet op de foto). (Staand de oudere Montessori-schakers Tobias Persson (LSG), Siebe Jan van der Salm (schoolschaker) en Jonathan Vijver (OEW)).

De kwalificatie bestond uit vijf toernooitjes, op elke schooldag (15-19 juni) één van vijf partijen. Iedereen speelde - thuis, online op chesskid.com - in z'n eigen categorie (per groep), en alle resultaten telden voor het hele team. Dat leverde het Montessori-team op maandag al meteen de toppositie in het kwalificatieklassement op. De andere dagen is er ook nog veel geschaakt - wat zitten er enthousiaste schakers op de Montessori-school! - om de scores te verbeteren en de toppositie te behouden. Met succes plaatsten ze zich als favoriet voor de finale die heel spannend zou worden!
 
Bij tropische temperaturen werden tijdens de finale op vrijdag 26 juni weer vijf partijen gespeeld. Sam, Pieter en Casper (uit groep 2) speelden in een gemengd toernooi voor groep 3 & 4 en Elyas en Nils kwamen uit voor groep 5. Tweemaal moesten een paar van de jongens helaas tegen elkaar spelen en de punten onderling verdelen. Gelukkig was de verdeelsleutel mild en kreeg de verliezer ook steeds één punt (twee punten voor remise, en drie voor winst). Er waren echte schaaktalenten aan het werk: technisch goede spelers én doorzetters, ook na verlies van teamgenoot of broertje. Casper (uit groep 2, die het hele toernooi speelde voor groep 3) won 4 partijen, en ook Elyas wist 4 keer mat te zetten. Samen met de punten van Sam, Pieter en Nils kwamen ze uit op 58 (van de max. 75 te behalen) punten. En daarmee kwamen ze slechts één punt tekort voor goud. Het ver schil met de nummer drie was vijf punten. Een fantastische tweede plek dus voor de jonge Montessori-schakers!
 
Het NK Schoolschaak Online, zowel BO (algemeen) en groep 3,4,5, was de afgelopen weken een groot succes voor de Montessorischool. De kinderen waren enthousiast en hadden er veel plezier in. De ouders leefden vol spanning mee! Online schaken brengt helaas ook vaak problemen en teleurstellingen met zich mee. Iedereen kijkt er dan ook naar uit om weer toernooien met bord en echte stukken te spelen. Gelukkig mogen meesters Rob Uittenbogaard en Henk van der Scheer op school weer schaaklessen verzorgen. En hopelijk kunnen de schoolschaaktoernooien volgend jaar weer 'live' plaatsvinden. Wie weet zijn er dan nog meer kinderen enthousiast geworden om mee te doen.