Woensdag 23 januari 2019 stond in het teken van “Heel Leiden Schaakt” met een simultaanseance voor de jeugd en een voorronde van het basisscholenkampioenschap, tegelijk met de TataSteel Masters in de Pieterskerk.

Ter gelegenheid van het TataSteel Chess on Tour en ter ere van het 100-jarig bestaan van Philidor, vond parallel aan de 10e ronde van de TataSteel Masters in de Pieterskerk een jeugdevenement plaats in de Gravensteen. Gezamenlijk georganiseerd door Philidor, Op Eigen Wieken, Leidsch Schaakgenootschap en Schaakvereniging Leiderdorp, met steun van met name de Gemeente Leiden en Universiteit Leiden.

 

In het historische Gravensteen speelden Tea Lanchava en Rosa Ratsma simultaan tegen de jeugd tot 16 jaar. Tea was jeugdwereldkampioen tot 16 jaar en later Nederlands dameskampioen in 2012. Rosa was Nederlands meisjes kampioen t/m 20 jaar. Beiden speelsters zijn vaste waarden in het Nederlandse damesteam. De belangstelling was zeer groot, we moesten heus een beetje aan menigte beheer gaan doen, maar de sfeer was geweldig en iedereen kreeg een kans om te spelen. In totaal speelden Tea en Rosa zonder stoppen in 3 uur tijds een 60-tal simultaan partijen, elk aan 14 borden, waarbij de uitgespeelde jeugd plaats maakte voor de wachtenden, en soms weer aansloot om misschien nog een partij te spelen. Tea en Rosa namen het serieus, ze stonden 1 remise toe, maar hadden voor elk een stimulerend woord en plaatsten met fotomomentje hun handtekening op een herinnerings-kaartje. Voor de kinderen die een speciaal mooie partij speelden, waren er extra prijsje beschikbaar gesteld door 4-6-8 Chess Innovation. En tenslotte ging elke speler met een Philidor100 goodiebag naar huis.

 

Ook was er een schaakopgave. Die leek niet moeilijk, maar kende een paar valkuiltjes. 42 kinderen dienden een oplossing in, er waren 7 goede oplossingen. Het lot bepaalde de winnaars op Sander en Abel. De bonusvraag “Wie was Philidor?” werd 13x goed beantwoord.

 

Tenslotte speelden 6 basisonderwijs scholen uit Leiderdorp een van de vele voorrondes voor het scholenkampioenschap van de Leidse Schaakbond. Uiteindelijk mogen 4 scholen uit de LeiSB naar de nationale kampioenschappen die in juni worden gehouden. In deze voorronde toonde De Leeuwerik zich de sterkste, ook School Kastanjelaan, Elckerlyc en ’t Bolwerk plaatsten zich voor de halve finale van de LeiSB, die in maart wordt gehouden.