WIJK AAN ZEE – Op de openingsdag van het grootste schaaktoernooi dat Nederland kent - Tata Steel Chess – wordt traditiegetrouw ook de finale van het schoolschaken voor Voortgezet Onderwijs gespeeld. Slechts zes schoolteams kwamen door de landelijke voorronden en daarvan waren kwamen er maar liefst twee van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Jongens die gedurende het jaar voor hun clubs (SV Leiderdorp, Stormpionnen en Op Eigen Wieken) tegen elkaar spelen, zaten nu gebroederlijk naast elkaar.

Het eerste team bestond uit Quinten Salomons, Jord Ypma, Marc Kentstra en Stefan Vleming. In het tweede team speelden David Koster, Lodewijk van der Putten, Levi Truijers, David Sonneveld en Job Segers.

Om competitievervalsing te voorkomen moesten de twee teams van het Stedelijk gelijk in de eerste ronde tegen elkaar van start. Dat ging volgens verwachting, in het voordeel van team 1. In de tweede ronde speelden beide teams remise tegen hun twee grote concurrenten en de volgende twee ronden werden door beide teams overtuigend gewonnen. Er leek iets moois te gaan gebeuren! Bij het ingaan van de laatste ronde stond team 1 bovenaan, op de voet gevolgd door de gedoodverfde favoriet uit Groningen. Team 2 stond netjes derde. Na een boel rekenen was het duidelijk: team 1 had alles in eigen hand om kampioen te worden! Heel professioneel werd het winnende punt binnengehaald en met de kleinst mogelijke marge kon de school voor het vierde jaar in successie de beker ophalen. Team 2 moest helaas in de laatste tegenstander hun meerdere erkennen, maar eindigde toch op een verdienstelijke vierde plaats.

De prijsuitreiking van de kampioen viel samen met de officiële opening van het Tata Steel Chess, waar alle grootmeesters aanwezig waren. Anish Giri, de Nederlands kampioen en derde van de wereld, reikte de prijs uit. Tevens was er voldoende tijd om met alle wereldtoppers op de foto te gaan. Ook wereldkampioen Magnus Carlsen deed dat met alle plezier. Als er nog handtekeningen missen dan is er volgend jaar weer een kans, want de meeste jongens hopen dan weer mee te mogen doen voor het Stedelijk Gymnasium. Het schaken in de regio staat er goed voor!