Op woensdag 25 maart jl. werd in Kindcentrum De Brink aan de Kastanjelaan de finale van het LeiSB kampioenschap schoolschaak voor basisscholen georganiseerd. Acht schoolteams hadden zich via voorwedstrijden weten te plaatsen voor deze eindronde. Het schaakteam van De Schakel uit Leiderdorp versloeg in de finale alle concurrenten en legde beslag op de titel. De Regenboog uit Leiderdorp eindigde als tweede. Deze twee scholen mogen de Leidse Schaakbond gaan vertegenwoordigen op de landelijke kampioenschappen.


Voor de finale hadden zich acht schoolteams geplaatst. Uit Leiden de Lorentzschool, Woutertje Pieterse en de Anne Frankschool, uit Leiderdorp de Schakel en de Regenboog, uit Alphen aan de Rijn de Hobbitburcht 1 en 2 en Via Nova.
Ieder team bestond uit vier spelers. Verdeeld over twee poules van elk vier teams werd er eerst geschaakt om een plaats in de finalepoule waarvoor de twee hoogst-eindigende teams per poule in aanmerking kwamen.
Het was een belangrijk onderdeel van het kampioenschap, want uiteindelijk mogen de twee sterkste teams op 6 juni 2015 deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaak in Amsterdam. Dus elk team liet zich van zijn sterkste kant zien!
 
In poule A bleek De Schakel de sterkste. De Lorentzschool behaalde de tweede plaats.
In poule B staken de Regenboog en de Anne Frankschool ver boven hun concurrenten uit.
In de finalepoule wist het team van De Schakel de goede vorm vast te houden. Door ook de Anne Frankschool en De Regenboog te verslaan werd beslag gelegd op de regionale titel. Hulde aan Marc Kentstra, Björn van Houdt, Thomas Kentstra, Jelmer van de Kamp en teamleider Wim Kentstra.
De Regenboog maakte het Leiderdorpse succes compleet door, zij het nipt, beslag te leggen op de tweede plaats. Dat betekent dat ook Lucas Schädler, Lodewijk van der Putten, Dianne Guis, Feiko Donatz en teamleider Eric van der Putten met hun school op het NK schoolschaken aan zullen treden.
De Leidse scholen eindigden op de derde, vierde en vijfde plaats. De drie schoolteams uit Alphen a/d Rijn sloten de rij als de nummers zes, zeven en acht.

Op zaterdag 6 juni reizen De Schakel en De Regenboog naar Amsterdam voor het Nederlands Kampioenschap.