Op woensdag 26 maart jl. werd in Kindcentrum De Brink aan de Kastanjelaan de finale van het regionaal kampioenschap schoolschaak voor basisscholen georganiseerd. Acht schoolteams hadden zich via voorwedstrijden weten te plaatsen voor deze eindronde. Het schaakteam van de Regenboog uit Leiderdorp rekende in de finale gedecideerd af met alle concurrenten en legde beslag op de regionale titel. De Anne Frankschool uit Leiden eindigde als tweede. Deze twee scholen mogen de Leidse Schaakbond gaan vertegenwoordigen op de landelijke kampioenschappen.

Voor de regionale finale hadden zich acht schoolteams geplaatst. Uit Leiderdorp de Schakel, de Elckerlyc, de Leeuwerik en de Regenboog, uit Alphen aan de Rijn de Hobbitburcht en Via Nova en uit Leiden de Lorentzschool en de Anne Frankschool.

Ieder team bestond uit vier spelers. Verdeeld over twee poules van elk vier teams werd er eerst geschaakt om een plaats in de finalepoule waarvoor de twee hoogst-eindigende teams per poule in aanmerking kwamen. Het was een belangrijk onderdeel van het kampioenschap, want uiteindelijk mogen de twee sterkste teams op 24 mei 2014 deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaak in Arnhem. Dus elk team liet zich van zijn sterkste kant zien!

In poule A bleek de Anne Frankschool de sterkste. Elckerlyc Leiderdorp behaalde de tweede plaats. In poule B staken de Regenboog en de Lorentzschool ver boven hun concurrenten uit.

In de finalepoule wist het team van de Regenboog de opwaartse lijn door te trekken. Nadat eerst Elckerlyc met maximale cyfers opzij werd geschoven, werd door middel van een  2 – 2 gelijkspel tegen de Leidse Anne Frankschool de titel veilig gesteld. Hulde aan Lucas Schädler, Levi Truijers, Lodewijk van der Putten, Dianne Guis en teamleider Eric van der Putten! De Anne Frankschool legde beslag op de tweede plaats. De Elckerlyc werd uiteindelijk derde.

Op zaterdag 24 mei reizen de Regenboog  en de Anne Frankschool naar Arnhem voor het Nederlands Kampioenschap.

Poule A

  naam schoolteam:  a   b   c   d  MP BP plaats
a Elckerlyc Leiderdorp x 2 2 3 4 7 2
b Via Nova Alphen a/d Rijn 2 x 1 1 1 4 4
c Anne Frankschool Leiden 2 3 x 3 5 8 1
d De Schakel Leiderdorp 1 3 1 x 2 5 3

Poule B

  naam schoolteam:  a   b   c   d  MP BP plaats
a De Regenboog Leiderdorp x 6 1
b De Hobbitburcht Alphen a/d Rijn ½ x 1 2 5 3
c Lorentzschool Leiden 3 x 3 4 2
d De Leeuwerik Leiderdorp ½ ½ 1 x 0 2 4

Finale-poule

  naam schoolteam:  a   b   c   d  MP BP plaats
a Anne Frankschool Leiden x 2 2 3 4 7 2
b Elckerlyc Leiderdorp 2 x 0 2 2 4 3
c De Regenboog Leiderdorp 2 4 x 5 1
d De Lorentzschool Leiden 1 2 x 1 4

Troostfinale-poule

  naam schoolteam:  a   b   c   d  MP BP plaats
a De Schakel Leiderdorp x 3 3 3 6 9 5
b Via Nova Alphen a/d Rijn 1 x 4 2 3 7 6
c De Hobbitburcht Alphen a/d Rijn 1 0 x 2 7
d De Leeuwerik Leiderdorp 1 2 ½ x 1 8