Leiderdorp – Op 5 maart jl. werd in School Kastanjelaan, gevestigd in Kindcentrum De Brink, de halve finale van het regionale schoolschaakkampioenschap georganiseerd. Voor deze halve finale hadden zich 24 schoolteams geplaatst die afkomstig waren uit het gehele gebied van de Leidse Schaakbond.

Acht scholen wisten zich te plaatsen voor de finale van 26 maart aanstaande. 
 
In verschillende gemeenten werd eerder deze winter een lokale voorronde georganiseerd waarbij startbewijzen konden worden verdiend voor het regionaal schoolschaakkampioenschap. Er waren voorrondes die zo klein van omvang waren (Voorhout, Zoeterwoude, Alkemade, Bodegraven) dat alleen de plaatselijke kampioen en in sommige gevallen ook de nr. 2 een ticket naar Leiderdorp kon verdienen, maar er waren ook druk bezochte voorronden in Alphen a/d Rijn, Leiden, en met name Voorschoten en Leiderdorp. Daar werd om meerdere startbewijzen gestreden.
Verdeeld over vier poules van elk zes teams werd er tijdens de halve finale fanatiek geschaakt. Inzet was een plaats in de finale die op 26 maart aanstaande, wederom in School Kastanjelaan, zal plaatsvinden. Daar zien we de nummers 1 en 2 van elke poule weer terug.
Na het optrekken van de kruitdampen bleken de volgende acht scholen zich voor de finale te hebben geplaatst: uit Leiderdorp Elckerlyc, de Leeuwerik, de Schakel en De Regenboog, uit Alphen aan de Rijn de Hobbitburcht, uit Leiden de Anne Frankschool en de Lorentzschool.
Via Nova uit Alphen a/d Rijn en het tweede team van de Anne Frankschool spelen komende week nog een beslissingswedstrijd voor de achtste en laatste plek.
 
De finale belooft spannend te worden. Behalve de titel zal ook plaatsing voor het landelijke kampioenschap doel zijn van de spelers. Uiteindelijk mogen de nummers 1 en 2 van de regionale finale regio Leiden en omgeving vertegenwoordigen tijdens de kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap. Na vier achtereenvolgende jaren de organisatie van het Nederlands kampioenschap te hebben verzorgd, heeft SV Leiderdorp het stokje nu doorgegeven aan SV De Toren in Arnhem. Wat zullen de Leiderdorpse teams hun best doen om deze finale te bereiken!