Zaterdag 9 februari was de aftrap van het 2e Pathena-schaaktoernooi in Rotterdam,  genoemd naar de godin van de oorlog en de vrede Pallas Athena. Dat beloofde wat!

Na de succeservaringen van de Rotterdamse schaakbond vorig jaar zijn er dit jaar ook 3 plaatsen beschikbaar gemaakt voor de Leidse schaakbond. Op uitnodiging kunnen de spelers aan de ochtendgroep of aan de middaggroep deelnemen. Met 35 min bedenktijd per persoon (+ 5 sec per zet) en een rustige speelzaal in Medisch Centrum Blakenburg met maar 6 speelborden voerde opperste concentratie de boventoon.

In de ochtendgroep zullen Quinten Salomons, Ivan Kroetkov en Eva van Harten proberen om in 11 rondes, verspreid over 8 speeldagen, de Leidse eer hoog te houden. Alle indelingen zijn in deze gesloten competitie van tevoren bekend, zodat het mogelijk is om je optimaal op je tegenstanders voor te bereiden. Na afloop van de partij is er gelegenheid tot nabespreking met een sterke schaker. Op deze eerste dag waren talentcoach Dolf Meijer en jeugdtalent Julian van Overdam hiervoor aanwezig.

Na de opening en de eerste zet, uitgevoerd door Leonore Braggaar, barstten de partijen los. Quinten en Eva moesten het in de eerste ronde gelijk tegen elkaar opnemen. In een Caro-Kann partij ging het lange tijd gelijk op. Ergens onderweg raakte Eva echter een stuk kwijt, waarna Quinten het vakkundig afmaakte. Ook Ivan haalde gelijk het volle punt binnen. Tegen Giselle Fransen vergiste hij zich net na de opening, maar wist zich goed te herpakken en veroverde de dame en later de partij.

Ook de tweede ronde liet Ivan zich van zijn beste kant zien. De partij tegen Tommy Tran ging lange tijd gelijk op (op hoog niveau), maar toen Ivan een loper van Tommy kon insluiten greep hij zijn kans en trok de partij naar zich toe. Eva maakte goed gebruik van de ongerokeerde koning van Giselle Fransen en gooide het centrum open, waarna haar aanval niet meer te verdedigen was.

Quinten mocht het in de tweede ronde opnemen tegen Sebastiaan Janse. Ook deze partij ging lang gelijk op, maar toen Quinten zich verkeek in het eindspel en zijn tegenstander ook nog een mooi matbeeld in de stelling had geknutseld, konden de stukken in de doos.

Tussenstand:

Ivan:        2 uit 2

Quinten: 1 uit 2

Eva:      1 uit 2 

De volgende 2 rondes zullen plaatsvinden op zaterdag 6 april 2013. Alle indelingen, uitslagen, foto’s, verslagen en livepartijen zijn te zien op de website: www.pathena.nl