Vermaak met Kaagschaak

Op woensdag 14 september jl. vierde de jeugdafdeling van de plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp het 90-jarig bestaan van de club. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum bood de MS Olympia van Groene Hart Cruises alle 80 kinderen en hun begeleiders onderdak om de wekelijkse clubavond op een wel heel speciale locatie door te brengen. Midden op de Kagerplassen streed de jeugd om het Kampioenschap van de Kagerplassen. 

De plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp is één van de oudste verenigingen van Leiderdorp.Nadat eerder de senioren door middel van een feestelijke clubavond het 90-jarig bestaan hadden gevierd en nadat in mei en juni jl. door SV Leiderdorp in samenwerking met School Kastanjelaan de nationale schoolschaakkampioenschappen werden georganiseerd, was het nu de beurt aan de jeugdafdeling.

In plaats van in gebouw ‘Doesmeer’, verzamelde de schaakjeugd zich woensdag 14 september jl.  rond 18.30 uur aan de Zijldijk waar de Olympia van Groene Hart Cruises was omgetoverd tot een echt schaakschip. Nadat alle kinderen hun plaatsje hadden gevonden achter de borden en stukken werd enthousiast gezwaaid naar de achterblijvende ouders. Verdeeld over de twee salons werd vervolgens gestreden om het Kampioenschap van de Kagerplassen. De jeugdleiding had hiervoor een wel heel bijzondere schaakvorm bedacht. De middelste vier velden van het schaakbord werden bedekt met een cartoonachtige afbeelding van de Kagerplassen. Hierdoor waren deze vier centrumvelden natuurlijk niet begaanbaar en moesten de kinderen hun pionnen en stukken om deze velden heen zien te manoeuvreren. Dat deze handicap hilarische taferelen ten gevolge had, laat zich raden. Het weerhield Rolf Corstjens overigens niet om zich het meest behendig te tonen en de sterkste groep op zijn naam te schrijven.

Een tweede handicap voor de jeugdschakers vormde de prachtige omgeving. De kinderen moesten hun aandacht bij het spel proberen te houden, terwijl door de ramen van het schaakschip de prachtige omgeving aan hun ogen voorbijtrok. Tussen de partijen door en na afloop van de laatste partij genoten de kinderen op de buitendekken van de fraaie vergezichten. De ondergaande zon en de bijbehorende gekleurde lucht vormden een prachtig decor.

Mevrouw Bosma van Groene Hart Cruises bood alle kinderen een versnapering aan als bijdrage aan de feestelijkheden. Dit werd in dank geaccepteerd!Na een vaartocht van anderhalf uur werden de kinderen met groot enthousiasme onthaald door de op de Zijldijk wachtende ouders. Het leek wel of de kinderen na jarenlange afwezigheid eindelijk weer voet op de vaste wal gingen zetten! Natuurlijk kregen alle kinderen bij het verlaten van het schip een passend aandenken mee aan deze wel heel bijzondere avond.

En nu maar sparen voor het 100-jarig jubileum in 2021! (RV)