School Kastanjelaan Leiderdorp en de bovenbouw van het Stedelijk Gymnasium Leiden waren de grote winnaars tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken op zaterdag 13 juni 2009 in Nijmegen. Na een unieke prestatie gingen vier teams van de Leidse schaakbond met twee eerste en twee tweede prijzen naar huis.

Active ImageActive Image

De teams van de onderbouw van het Stedelijk Gym en van basisschool De Vink werden allebei tweede in de finale.

Voor School Kastanjelaan, vooraf licht favoriet, was dit kampioenschap een prachtige bekroning. Al decennia stimuleert Roald Vahl op de Kastanjelaan vele leerlingen om te gaan schaken. Vele keren werd door de school ook de finale van het schoolschaken gehaald, maar nu is de kroon op het werk gezet: kampioen van Nederland. Het team (Rowan van Dijk, Richard Spelt, Thijmen Piket en Max Wagenaar) kwam geen moment echt in gevaar en werd door coach Remco van Lit rustig naar de eerste plaats geleid. De kampioen van vorig jaar, Basisschool De Vink uit Voorschoten, werd tweede. Jip Damen en de drieling Martijn, Jeroen en Eva Vlak leden alleen een nederlaag tegen het team van De Kastanjelaan.

Ook voor de bovenbouw van het Stedelijk Gymnasium is het kampioenschap een primeur. Het team van de onderbouw werd al vijf keer eerder Nederlands kampioen en moest nu genoegen nemen met een tweede plaats, maar het team van de bovenbouw wist knap de concurrenten (Praedinius Groningen, Driestar College en Stedelijk Arnhem) op afstand te houden. Een mooi kampioenschap voor Leonore Braggaar, Lise Hortensius, Arres Oudshoorn en Elwin van der Auweraert (en degenen die de vorige ronden meededen of reserve waren: Wadim Sharshov, Tim Kies, Martijn Otten en Mart Hortensius).

De onderbouw van het Stedelijk Gymnasium werd knap tweede in een sterke poule. Het Erasmiaans Gymnasium (Rotterdam) won overtuigend het NK voor de onderbouw in een vreemde Hutton-formule, maar het Dollard-college werd door het team van het Stedelijk netjes op afstand gehouden. 

Hulde aan organisator en sponsor Royal Haskoning voor een prachtig toernooi.  (JD)

Einduitslagen Nederlands Kampioenschap Schoolschaken 2009:

Bovenbouw voortgezet onderwijs:

VO-I FinaleMpBp1234
1.LeiSB Stedelijk Gymnasium5x23
2.NOSBO Praedinius Gymnasium472x23
3.OSBO 1 Stedelijk Gymnasium Arnhem22x2
4.RSB 2 Driestarcollege14112x

Onderbouw voortgezet onderwijs: 

VO-II FinaleBp123
1.RSB 1 Erasmiaans Gymnasium33
2.LeiSB 1 Stedelijk Gymnasium I6321
3.NOSBO 3 Dollard College02

Basisscholen:

 

BO FinaleMpBp123456
1.LeiSB 1 School Kastanjelaan1016x434
2.LeiSB 2 De Vink Voorschoten612x242
3.SGA 3 2e Dalton602x32
4.OSBO 1 De Korenaar311x23
5.HSB 1 CBS Leyenburg302x
6.SGS 2 Utrechtse Schoolvereniging20221x

Voor alle uitslagen en persoonlijke uitslagen: http://nkscholen.schaakbond.nl/

Zie de website van Schaakvereninging Leiderdorp voor een verslag van de plaatselijke huldiging, www.svleiderdorp.nl