Op 4 maart jl. werd in het hoofdgebouw van School Kastanjelaan de halve finale van het regionale schoolschaakkampioenschap georganiseerd. Voor deze halve finale hadden zich 24 schoolteams geplaatst die afkomstig waren uit het gehele gebied van de Leidse Schaakbond.  

 

In verschillende gemeenten werd eerder deze winter een lokale voorronde georganiseerd waarbij startbewijzen konden worden verdiend voor het regionaal schoolschaakkampioenschap. Er waren voorrondes die zo klein van omvang waren (Lisse,  Zoeterwoude, Rijnwoude, Alkemade, Katwijk, Voorhout) dat alleen de plaatselijke kampioen een ticket naar Leiderdorp kon verdienen, maar er waren ook druk bezochte voorronden in Alphen a/d Rijn, Leiden en met name Voorschoten en Leiderdorp. Daar werd om meerdere startbewijzen gestreden.

Verdeeld over vier poules van elk zes teams werd er tijdens de halve finale fanatiek geschaakt. Inzet was een plaats in de finale die op 18 maart aanstaande, wederom in School Kastanjelaan zal plaatsvinden. Daar zien we de nummers 1 en 2 van elke poule weer terug. Opmerkelijk is de nadrukkelijke aanwezigheid van schoolteams uit Voorschoten en Leiden. Immers, na het optrekken van de kruitdampen bleken de volgende scholen zich voor de finale te hebben geplaatst: uit Voorschoten komen De Nutsschool, de Gevers Deynootschool en De Vink, uit Leiden de Lorentzschool, De Tweemaster en Woutertje Pieterse, uit Alphen aan de Rijn De Hobbitburcht en uit Leiderdorp School Kastanjelaan. De finale belooft spannend te worden. Behalve de titel zal ook plaatsing voor het landelijke kampioenschap doel zijn van de spelers. Uiteindelijk mogen de nummers 1 t/m 4 van de regionale finale op zaterdag 30 mei naar Nijmegen om onze regio te vertegenwoordigen tijdens de kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap. (RV)