Het jeugd snelschaakkampioenschap van de Leidse Schaakbond 2008 is net als vorig jaar door een Voorschotenaar gewonnen. Gerben van der Hoeven kaapte vorig jaar de hoofdprijs voor de neus van Igor Damen weg. Dit keer liet Igor er geen gras over groeien: met 11 uit 11 was hij in de finalegroep iedereen overtuigend de baas.

De grootste verrassing van de dag kwam meteen in de allereerste partij van de voorronde. Titelverdediger Gerben verloor namelijk van zijn 6 jaar jongere broertje Carsten. In de voorronde liet Gerben zich daarna niet meer verrassen want met 8 uit 9 plaatste hij zich toch als eerste voor de finalegroep.

In de finale ging Gerben als eerste van de favorieten in de fout. Duleen van Gunsteren van op Eigen Wieken won een loper en speelde het bekwaam uit. Arian de Bruijne van Inter Nos uit Boskoop en Rutger Keet van SV Voorschoten speelden onderling remise maar ze verloren allebei van Igor en Gerben. Omdat Arian nog ergens een half puntje verloren had ging de derde plaats naar Rutger. De finale ging dus weer tussen Igor en Gerben. Igor had genoeg aan remise, maar bij winst van Gerben zouden beide spelers op 10 punten komen en dan telt de uitslag van de voorronde, die dus door Gerben gewonnen was. Dit was vorig jaar exact dezelfde situatie. Igor kwam dit keer met zwart een stuk voor en Gerben kon weinig anders dan te proberen op tijd te winnen. Igor hield het hoofd koel en zag kans om aan alle onzekerheid een eind te maken door met een paard op f2 stikmat te geven. Daarmee was Igor de terechte en overtuigende kampioen.

Achter de top 4 deden de Leiderdorpers Rowan van Dijk en vooral Rolf Corstjens het verrassend goed. Rolf scoorde in de sterke finalegroep 5½ uit 11 en bleef slechts een half puntje verwijderd van Rowan die met 6 uit 11 het LSB snelschaakkampioenschap t/m 12 jaar veroverde.

Ook in groep 2 was het tot aan het eind spannend. Sasha Shikman van SV Leiderdorp en Bram Langeveld van de Vrijpionnen gingen steeds gelijk op en ze verloren allebei in de voorlaatste ronde. In de laatste ronde moesten ze tegen elkaar. Sasha zette Bram al snel mat en behaalde daarmee de eerste prijs. Bram werd met 8 uit 11 tweede en met 7 punten eindigden en Jaimy en Raoel Pieterson (Leiderdorp) en Annelene Schulze (OEW) op de derde plaats. Jaimy had in de voorronde de meeste punten gehaald waardoor zij de beker mee naar huis kreeg.