Eigenlijk zou de titel één, twee, drie, vier moeten heten maar dat zou misschien afbreuk doen aan de geweldige prestaties die geleverd zijn op het schaakbord. Er was een nummer één notering voor het E-team dat ongenaakbaar was. Als 2de eindigde het team in de B-categorie en als zeer verdienstelijke derde eindigde het D-team. Het C-team had het zwaar maar pakte nog wel de nodige match en bordpunten mee voor de Huttonscore van de Leidse Schaakbond. Het A-team leed aan een zwart-wit en een man-vrouw complex. Leonore en Lisa speelden drie schaakpartijen met wit en Thijs en Jeremy drie keer met zwart. Hier houden de verzachtende omstandigheden voor de heren wel op, samen scoorden zij een korte rokade. In het overallklassement eindigde de Leidse Schaakbond als vierde met in schotafstand de Noord-Hollandse Schaakbond en Schaakbond Groot-Amsterdam.

 

                                                             Image

 

De dag begon voor de meeste spelers zaterdagochtend rond kwart voor elf toen er werd verzameld voor het station van Leiden centraal. Sena en Yener (vader van Sena) waren bij Leiden Lammenschans echter te vroeg ingestapt en zagen hun trein richting Alphen vertrekken in plaats van naar Leiden. Zodoende verliep hun reis per auto naar Haarlem, waar de rest van de ploeg zonder kleerscheuren aangekomen was bij Hogeschool INHolland. SBO hopman Anne Veltman was zo vriendelijk om ons daar veilig naar toe te loodsen zonder omweg. De NOSBO volgde op het vinkentouw.

Iets na twaalven werden de klokken voor de eerste ronde ingedrukt. Maarten, Rowan en Sasha zaten toen inderdaad achter hun schaakbord, maar Sena was nog onderweg. Na de trein en de auto moest er ook een stukje gehold worden. Eenmaal binnen moest er ook nog even een sanitaire stop gehouden worden. De wedstrijd tegen de Noord-Hollandse ploeg verliep moeizaam, Sasha en Maarten verloren snel. Rowan bracht de spanning terug in de wedstrijd door Maaike Keetman te verslaan. Sena begon met tijdachterstand aan zijn partij maar hield het hoofd koel en mocht in een eindspel een stuk in ontvangst nemen. Even later stond de gelijkmaker op het scorebord. Het A en C team hielden de nul en konden zich direct opmaken voor een zware dag. Het A-team greep de rode lantaarn en zou deze niet meer afstaan. Het B en D team begonnen de dag goed, allebei brachten twee matchpunten in het laatje.

Door de strakke toernooiplanning (1 uur per ronde, bij een bedenktijd van 25 minuten p.p.) begon ook de 2de ronde keurig op tijd. Tussendoor konden de hongerige wolven zich tegoed doen aan de uitgestalde lunch die uitstekend verzorgd was. Op aandringen van de coach besloten Rowan en Maarten toch melk te drinken, die moest uiteraard wel door de coach gebracht worden.Ronde 2 was nog niet begonnen of de vier E-spelers zaten al weer te bughousen, het SBO team kon snel douchen. Het D-team gaf een goed vervolg aan de 1ste ronde en won opnieuw. Het C-team bracht één bordpunt meer op het scoreformulier dan in de 1ste ronde, maar verloor niettemin met 2½- 1½. Jasper zorgde voor het eerste volle punt en Rosa die eigenlijk nog in de D mee mocht doen speelde ook haar tweede partij gelijk. Het B-team leek op een nederlaag af te koersen maar Arres toverde in wederzijdse tijdnood nog wat lastige zetjes uit de hoge hoed en met nog een paar seconden op de klok volgde ook mat.

In de 3de ronde moest het D-team hun meerdere erkennen in het SGA team dat met het kleinst mogelijke verschil won. Het E-team was toen al ruim klaar met het SGA E team. Voor het C-team was het eindelijk een keer prijsschieten, het RSB team haalde alleen aan het 4de bord een half punt. Het derde voor Rosa. Het B-team verschafte zich zelf een mooie uitgangspositie voor de laatste twee ronden.

Ronde 4 bracht het E-team aan de kop van de ranglijst, want ook de dappere Brabo’s moesten er aan geloven. Met nog 1 ronde te gaan was een gat van twee matchpunten geslagen. Rosa bracht het C-team op een 2-1 voorsprong door rustig te blijven en zich niet gek te laten maken door een ‘onrustige’ Illias van der Lende die naast de tegenstander van Rosa was gaan zitten. Broer Midas had een helpende hand nodig en zorgde uiteindelijk voor de 3-1. Met dezelfde cijfers verloor het B-team van het RSB viertal. Het D-team kwam door Alexander en Daniël op een 2-0 voorsprong, maar de Brabo’s wisten de score nog gelijk te trekken.

Het E-team eindigde het toernooi in stijl door ook de Rotterdammers op een nederlaag te trakteren. Met een voorsprong van 2 matchpunten en 4½ bordpunten op de nummer 2 (NHSB) werden Maarten, Rowan, Sena en Sasha kampioen. Goed voorbeeld doet volgen. Het B-team had weinig moeite  met de SGA’ers en kwamen hierdoor tot de 2de plaats. Voor het D-team stond in de laatste ronde ook een podiumplaats op het spel, na een taai gevecht werd een belangrijk matchpunt gepakt. Daniël speelde lang met een kwaliteit achterstand, maar dit werd gecompenseerd door een vrijpion die diep in het vijandelijke kamp was doorgedrongen.Na wat manoeuvreren behaalde deze de 7de rij en uiteindelijk kon de pion alleen gestopt worden door materiaal verlies. Een belangrijk punt, want Yvar en Alexander hadden het zwaar en verloren. Myrre was in de slotfase in een eindspel met ongelijk materiaal Fabio Bravo de baas. De rekenmeesters van de organisatie riepen uiteindelijk onze D’tjes naar voren voor een bronzen plak. 

ImageImage Image 

Met een prachtige buit keerde de equipe van de Leidse Schaakbond dus weer huiswaarts. Waar de rode lantaarn van het A-team gebleven is zal vermoedelijk nooit opgelost worden. Spelers, ouders en begeleiders sloten samen de gezellige dag af in Leiden bij Donatello’s. Want samen uit betekent ook samen thuis! P.s dit verslag is tot stand gekomen zonder gedetailleerde uitslagen, want die waren niet voorhanden. De notulist was thuis gebleven.  Voor de foto’s van Roderick zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=LNPQN4ZZ