Zaterdag 4 oktober werd in het Friese Akkrum gestreden om het Nederlands Kampioenschap snelschaken voor jeugdspelers. Vanuit Voorschoten waren 5 jongens naar Fryslan afgereisd. Elwin en Jasper van der Auweraert, Jip Damen en Gerben van der Hoeven kwamen vooral voor een leuke schaakdag en de hoop om misschien de hoogste finalegroep te halen. Vincent Blom behoorde in zijn leeftijdscategorie vooraf tot de favorieten.

Door de volle schaakkalender (vorige week naar Mierlo, volgende week naar Amersfoort) en de reisafstand wordt het snelschaakkampioenschap niet meer zo druk bezocht, maar in de top was het nog wel sterk bezet.

Na de voorronde kwam Elwin van der Auweraert op het nippertje in de hoogste finalegroep in de categorie t/m 14 jaar. Vincent Blom bereikte gemakkelijk de eerste groep t/m 16 jaar, maar echt overtuigend speelde hij nog niet.

In de finalegroep had Elwin het in het begin lastig, maar de uiteindelijke top 3 had hij toen wel al gehad. Na 1 uit 4 won hij 4 keer op rij en stond toen gedeeld derde. In de laatste ronde kwam hij niet verder dan remise en zakte terug naar de zesde plaats (gedeeld 4e) met 5½ uit 9. Wel een prima resultaat.

Vincent won in de eerste ronde van Anne Haast, het sterkste meisje in deze leeftijdsgroep, maar in de tweede ronde ging hij onderuit. Na 5 ronden stond Vincent met 4 punten gedeeld op de eerste plaats en kreeg toen z’n 2 grootste concurrenten achter elkaar te bestrijden. Tegen Tom Meurs werd het in ronde 6 remise zodat David Klein met 5 uit 6 alleen bovenaan kwam met een half punt voor op Vincent. Na de 7e ronde waren de rollen omgedraaid want Vincent versloeg David en had het kampioenschap voor het grijpen. De laatste 2 partijen gaven geen problemen meer, zodat Vincent met de mooie score van 7½ uit 9 Nederlands Jeugdkampioen Snelschaken t/m 16 jaar werd. Na het succes in augustus in Enschede waar Vincent Open Nederlands Jeugdkampioen werd is dit de tweede NK titel in korte tijd. In november kan daar nog een titel bijkomen als het NK-rapid (25 minuten per persoon per partij) in Eindhoven gespeeld wordt.