Aan het einde van het Open Nederlands Jeugdschaaak Kampioenschap (Euro Chess Tournament), 4-9 aug. 2008 in Enschede, staan drie schakers uit de Leidse bond op het ereschavot. Maarten van Harten (OEW) pakt een gedeelde vierde plaats in de E-categorie (geb. 1998 of later), Rosa Ratsma (SV Voorschoten) wordt meisjeskampioen in de D-categorie (geb. 1996 of later) en Vincent Blom (SV Voorschoten) wordt kampioen in de B-categorie (geboren 1992 of later).

Met 26 schakers uit de Leidse regio waren er dit jaar heel wat minder "Leidse" schakers op het ONJK dan gebruikelijk. Dat kwam natuurlijk mede omdat het ONJK dit jaar midden in de schoolvakantie voor het midden van het land viel. Er waren vooral schakers van Philidor, OEW, Voorschoten en Leiderdorp aanwezig. Geslapen werd er in De Hulsbeek (3x Leiderdorp), de camping op de TU Enschede (9x Voorschoten, 5x Philidor) en Boekelo (9x OEW). Er werd dit jaar behoorlijk gepresteerd: er gingen maar liefst twee bekers richting Leiden, nl. voor de eerste plaats in de B-categorie (Vincent Blom met 7,5 uit 9) en voor het beste meisje in de D-categorie (Rosa Ratsma met 8,5 uit 13).

Vincent Blom was in 2001 al eens landelijk kampioen (als 9-jarige in de F-categorie), maar de overwinnig in de B-groep op dit Open Nederlands Kampioenschap was bijzonder. Weliswaar was de overwinning nipt (half weerstandspuntje meer dan Tom Meurs), maar verdiend: Vincent speelde een constant toernooi zonder een enkele verliespartij.

In de A-categorie scoorde Thijs Roorda met 5 uit 9 een 22e plaats en Wadim Sharshov een nette 50%. In de B-categorie eindigde na Vincent Blom ook Arres Oudshoorn met 5 uit 9 ruim boven de middenmoot, net als Donna Kok en Eva Gorter. Gerben van der Hoeven, Kasper Wijshoff en Igor Damen volgden. In de C-groep voldeed Midas Ratsma aan het gemiddelde: een 50%-score.

In de D-groep was er naast het succes van Rosa Ratsma (meisjeskampioen) meer moois te melden: Yvar Verseef, Wessel Braggaar, Daniel Borkent, Alexander Polak en Michael Bekker presteerden conform verwachting en meestal zelfs stukken beter. Jip Damen, Ernst van Ekeren, Simona Lu, Edouard Fu en Armin Mirrezai speelden wel eens een beter toernooi -of gaan dat binnenkort doen.

In de E-categorie eindigden Maarten van Harten en Sena Ozdemir allebei in de top 10 met resp. 9 en 8 uit 13. Sasha Shikman, Lucas van Harten en Carsten van der Hoeven deden het ongeveer zoals verwacht.

Alle uitslagen, interviews met Rosa en Vincent, foto's, partijen en veel meer: http://www.onjk.nl  (JD)