Het schaakkampioenschap voor de basisscholen groepen 3, 4 en 5 (de Middenbouw) werd georganiseerd door LSG op woensdagmiddag 19 april 2023. In totaal deden er 61 leerlingen mee van 8 scholen. 

Het is een beetje een bijzonder toernooi: elke school kan met zoveel leerlingen deelnemen als ze wensen, maar voor het eindklassement van de scholen tellen slechts het aantal bordpunten van de 5 beste spelers van de school. Niet alle scholen hadden trouwens 5 spelers. Per groep zijn er ook drie individuele prijzen. De deelnemers spelen alleen tegen spelers van hun eigen groep. Omdat de groepen 4 en 5 erg groot waren, werden deze gesplitst in gelijkwaardige groepen, respectievelijk groep 4.1 en 4.2, en groep 5.1 en 5.2. Omdat er (slechts) vijf ronden gespeeld konden worden, is in een kleinere groep dan de individuele winst wat representatiever dan in zo'n grote groep en bovenal gaan er meer spelers met een prijsje naar huis. Deze late wijzigingen en het in kaart brengen van de aanwezigheid van de aangemelde spelers maakt het begin van het toernooi wat rommelig, maar toen dat allemaal opgelost was verliep het toernooi voorspoedig. 

Een winstpartij levert 3, een remise 2 en een verlies toch nog 1 bordpunt op. Het speeltempo was 10 minuten per persoon per partij. De wedstrijdindeling volgde het zwitsers systeem In principe zouden spelers van een school niet tegen elkaar moeten spelen, maar dat is gezien de tijdsdruk van het indelen van de partijen niet altijd te vermijden. Hiermee volgt het toernooi de opzet van het Nederlands Kampioenschap (NK) van het BO 3, 4 en 5. De hoogst geklasseerde school plaatst zich voor het NK  en voor zover bekend ook de tweede school. Voor de derde school is er een kans op een vrijplaats.

Zie oom de website van LSG-jeugd: https://www.lsg-leiden.nl/jeugd/spannend-bo-345-op-wereldwijzer/

Het klassement van de scholen:


De individuele klassementen (met tussen haakjes een aanduiding van de school):--/--