Woensdag 29 maart 2023 werd de finale van het schoolschaak in de Leidse regio gespeeld. Acht schoolteams hadden zich geplaatst tijdens de halve finale twee weken ervoor. Leiden en Leiderdorp waren goed vertegenwoordigd. Verder hadden Voorschoten en Alphen aan de Rijn ook nog ieder één school die kans maakte op de overwinning.Elk team was mooi op tijd aanwezig. Opvallend was dat de Elckerlyc uit Leiderdorp een sterker team had dan in de halve finale

Om 14.00 uur begonnen de jonge schakers hun wedstrijden. De wedstrijden duurden langer dan in de halve finale, veel kinderen die hier speelden spelen op een club en zijn dus al meer ervaren. De Anne Frankschool 1 mocht meteen tegen de Elckerlyc, twee topteams tegen elkaar in poule A. Er werd hard gestreden, vooral aan bord 1. Ze namen er de volledige speeltijd voor. Bijna na 40 minuten werd de partij beslist in het voordeel van de Anne Frank. In deze poule was al snel duidelijk wie de favorieten waren. De Anne Frank won alle wedstrijden en de Elckerlyc werd verdiend tweede. Zij speelden de finale. Al snoepte De Vink wel 1,5 bordpunt van Anne Frank 1 af, zij kwamen niet verder dan de vierde plek. Ook de Leeuwerik lukte dit niet.

In de B-poule was het bijzonder spannend. Na 2 rondes gespeeld te hebben, stond iedereen nog gelijk! Elke wedstrijd was in 2-2 geëindigd. Elk team maakte dus nog kans op een finaleplek. De organisatoren kregen het nog even benauwd, bij een totaal gelijkspel zouden de reglementen eens goed bekeken moeten worden wie er door zou moeten gaan. Gelukkig was dit niet nodig. De Hobbitburcht en de Tweemaster wonnen beide met 3-1. Hierdoor waren zij zeker van een finaleplek. De Anne Frank 2 en de Kastanjelaan grepen er net naast.

De Vink, de Kastanjelaan, de Leeuwerik en Anne Frank 2 streden voor plek 5 t/m 8. In de laatste ronde werd alles beslist. De Vink won overtuigend van Anne Frank 2 en de Kastanjelaan won overtuigend van de Leeuwerik. Hierdoor werd de Kastanjelaan eerste in de poule en vijfde in het gehele klassement.

De Tweemaster, De Hobbitburcht, de Anne Frank 1 en de Elckerlyc streden voor de titel. Al snel werd duidelijk dat de Elckerlyc en de Anne Frank 1 een maatje te groot waren voor De Tweemaster en De Hobbitburcht. De derde plek was nog heet hoogst haalbare. Dit werd in de laatste partij beslist. De Tweemaster pakte nog 1,5 punt tegen de Anne Frank 1 en kwam hierdoor net met een half puntje boven concurrent de Hobbitburcht. De Elckerlyc werd tweede en de Anne Frank 1 werd verdiend eerste. Dit kwam mede door de topscoorders van deze dag, Tiber en Valentijn hadden al hun partijen gewonnen!
De Elckerlyc en de Anne Frank mogen in juni het opnemen tegen de basisscholen van heel Nederland op het NK schoolschaak. We wensen ze hierbij heel veel succes!