Woensdag 15 maart 2023 werd de halve finale van het schoolschaken gespeeld. In de voorrondes hadden 24 teams zich hiervoor geplaatst. Uiteindelijk speelden 20 teams tegen elkaar in vier poules om een plek in de finale.  In elke poule waren twee finaleplaatsen te verdienen. Er werd gespeeld in de Anne Frankschool, waar ook lekker buiten kon worden gespeeld, want het weer was heerlijk! Het was een mooie dag en de acht finalisten zijn bekend. Over twee weken wordt die gespeeld!

In veel poules was het spannend tot het einde. Dat was alleen niet zo in poule A. Hier was het al snel duidelijk dat het eerste team van de Anne Frankschool de poule zou winnen. Ook de Kastanjelaan school deed het goed en werd verdiend tweede. De andere teams hadden het niet gehaald, maar de spelers werden elke keer met luid gejuich onthaald. 
In poule B was het een stuk spannender. De bordpunten van de nummers 1 t/m 4 lagen erg dichtbij elkaar. De Hobbitburcht werd eerste en de Elckerlyc werd tweede. De Vos en Andreas (waar meer meiden dan jongens in zaten!) haalden het net niet, maar er werd hard voor gestreden.
In poule C  was het vanaf het begin erg spannend. Er werd gelijk gespeeld of nipt gewonnen dan wel verloren. Uiteindelijk ging de Tweemaster er met de winst vandoor. De Leeuwerik had echter wel een half bordje meer, maar werd tweede op matchpunten. Het Kompas had het met 13,5 bordpunten heel goed gedaan, maar kwam net een matchpunt te kort voor een plaats in de finale.
In poule D waren er na vier rondes maar liefst vier teams die zich nog konden plaatsen. De Vink gooide roet in het eten voor Het Sterrenwerk en de Koningin Juliana. Ze wonnen namelijk de laatste ronde van Anne Frank 2. Hierdoor konden eerder genoemde scholen niet meer de tweede plek bereiken. Ze speelde overigens de laatste ronde gelijk tegen elkaar. Hierdoor waren De Vink en Anne Frank 2 met beide acht matchpunten door naar de finale.