Zaterdag 2 juli 2022 werd het Nederlands Kampioenschap Basisscholen Groepen 3, 4 en 5 gespeeld in Schiedam. 
Alle kinderen speelden 7 ronden in hun eigen groep. Vervolgens werden de punten opgeteld voor de teamscores. Bijzonder bij dit toernooi is dat er in drie klassementen wordt gespeeld, Kleine teams, Middelgrote teams en Grote teams. Ook de puntentelling is anders, 3 = winst, 2 = remise en 1 = verlies. Zo draagt elk kind bij aan het teamresultaat. De Leidse Schaakbond was vertegenwoordigd door de Elkerlycschool (Leiderdorp) met 9 spelers in de klasse kleine teams en de Anne Frankschool (Leiden) met 14 spelers in de klasse middelgrote teams. In de drie groepen tellen respectievelijk de beste 15, 10 en 5 resultaten. U kunt alle resultaten vinden.

De Elkerlyc werd Nederlands kampioen in de groep kleine teams, de Anne Frank werd 2e in de klasse middelgrote teams.

Uw rapporteur kan vanwege zijn vakantie niet een uitgebreid verslag schrijven, terwijl de jonge spelers dat wel verdienen. Dat het enthousiasme groot was getuigt het volgende bericht van Gerritje Snip, de schaakcoordinator van de Anne Frankschool:

Het was een mooi schaakevenement. Wel wat druk (ook op de gangen). Maar de kinderen hebben genoten. Sam, Casper, Sybren, Valentijn en Sylvester hebben ook nog een individuele medaille gewonnen. En de tweede prijs (AFschool). Het was een zeer spannende laatste ronde. We gingen met een gelijk puntenaantal de beslissende ronde in. 
Iedereen heeft goed geschaakt en met veel plezier. Op naar volgend jaar! 

 
Alle uitslagen en verwijzingen naar andere verslagen zijn te vinden op:  Groot feest bij NK345 in Schiedam | Schaken

--/--