Donderdag 21 januari werd de jaarlijkse finale gespeeld van het NK schoolschaken Voortgezet Onderwijs,
waarvoor vijf (!) teams van het Stedelijk Gymnasium Leiden (SGL) zich hadden weten te plaatsen. De school kent een rijk schaakverleden, met in de afgelopen tien jaar maar liefst zeven nationale titels in de categorie onderbouw en twee in de bovenbouw. De vijf teams met ruim twintig spelers zijn vrijwel allemaal clubschakers binnen de Leidse Schaakbond, met schakers van SV Leiderdorp, Op Eigen Wieken, SV Voorschoten, JSC De Vrijpionnen en LSG.
 
Voor het eerst werd de finale niet fysiek gespeeld, zoals normaliter tijdens het Tata Steel Chess Tournament, maar vanwege coronamaatregelen online in chess.com, iedere speler thuis vanaf een eigen pc of laptop. De spelers:

Kampioensteam I-1: David Sonneveld, Quinten Salomons, Cato de Zoeten, Kiri Arnold
Team I-2: Marc Kentstra, Lorin Arnold, Job Segers, Tristan Veltrop
Team I-3: Lodewijk van der Putten, Ivan Kroetkov, Akil Pancharajah, Ischa Versteegen, Katja Venema
Team II-1: Maxime Venema, Nora Yeh, Abisan Pancharajah, Kuokuo Li
Team II-2: Nicolo Ratti, Connor Visser, Daniel Vijver, James Lawton

Het speelsysteem was anders en vooral de andere manier van bordvolgorde bepalen (door chess.com) deed in een aantal SGL teams geen recht aan de spelers. Maar desondanks wist de school weer de hoofdprijs te pakken: in categorie VO I (bovenbouw) eindigde SGL team 1 op de eerste plaats en is daarmee voor het derde jaar op rij Nederlands Kampioen schoolschaken. Ook door de andere twee SGL teams in VO I werden mooie partijen gespeeld en bordpuntjes afgepakt van de top, maar een podiumplaats bleek niet haalbaar. In categorie VO II (onderbouw) moest de nationale titel worden afgestaan aan het Christelijk Gymnasium Utrecht, maar de twee SGL teams werden heel verdienstelijk tweede en derde.
 
Jammer uiter aard dat er geen fysieke huldiging kon plaatsvinden in deze setting, met mooie groepsfoto's en een gezellig afsluitend etentje. Wel werd de teamleider (Ingrid van der Putten) persoonlijk gebeld door damesgrootmeester Iozefina Paulet, om namens de Schaakbond felicitaties over te brengen aan de kampioenen. De prijzen worden opgestuurd en zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen de successen alsnog gevierd gaan worden.
 
Alle uitslagen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/scores/index/29