Aan: alle jeugdleden van de Leidse Schaakbond (LeiSB)
Van: de gezamenlijke jeugdleiders
Datum: 21 maart 2021
Betreft: Online Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK)


PDF versie: Uitnodiging PJK's LeiSB

De KNSB organiseert in mei de online Nationale Jeugdkampioenschappen (NJK) en de LeiSB organiseert de PJK’s evenzo online. Deze PJK’s dienen ook als kwalificatie voor de online NJK. Op 1 juli besluit de KNSB of er in augustus alsnog ook fysieke jeugdkampioenschappen gespeeld worden.

De online PJK’s van de LeiSB worden in april georganiseerd. Omdat ze ook gelden als kwalificatie voor de online NJK willen we zoveel mogelijk de organisatievorm van de KNSB kwalificatie wedstrijden voor de NJK volgen. De KNSB gebruikt het online toernooi platform Tornelo, LeiSB zal dat ook gebruiken. Hieronder wordt per leeftijdscategorie uitgelegd hoe we dat willen doen.

Voor de leeftijdscategorieën A en B organiseert de LeiSB geen online PJK, deze zijn onderdeel van het PK senioren waarover nog nagedacht wordt. De KNSB organiseert voor de leeftijdscategorieën A en B en voor categorie Cmeisjes aparte nationale kwalificatie toernooien (op 3, 10 en 17 april).

De jeugdleden die deel willen nemen aan de online PJK’s moeten het volgende doen:

 1. Je opgeven als deelnemer via de jeugdleider van je club, dat moet voor een bepaalde datum, (zie hieronder voor details); je mag je opgeven voor meer dan één PK, mits leeftijd klopt; bij voorkeur geef je je zo snel mogelijk op.
 2. Een account aan maken op www.Tornelo.com (zie hieronder en bijgevoegde handleiding).
 3. Aangeraden wordt om aan een proeftoernooi op Tornelo mee te doen (zie hieronder).


Details PJK’s en aanmelding bij de jeugdleiders
In alle categorieën wordt gespeeld om de titels “jeugd” en “meisjes”. Voor alle categorieën zijn, afhankelijk van aantal deelnemers, 2 of 3 bescheiden geldprijzen beschikbaar. Er zijn geen aparte meisjestoernooien, wel titels en prijzen.

 1. PJK-C
  • voor schakers t/m 14 jaar, d.w.z. geboren in 2007 of later
  • zaterdag 10 en zondag 11 april (zaterdag 3 rondes van 15-17:30 uur, zondag 4 rondes van 14-17 uur). N.B. afhankelijk van aantal deelnemers; tijden kunnen enigszins aangepast kunnen worden.
  • Zwitsers, 7 ronden, bedenktijd 15 minuten per persoon per partij + 5 seconden per zet vanaf de eerste zet.
  • aanmelden niet later dan dinsdag 6 april; vermeld: voor-en achternaam, geboortejaar, email, club, bondsnummer.
  • beschikbare plaatsen voor online NJK-C: 1x Cjeugd (NB. Cmeisjes moeten zich kwalificeren in de KNSB kwalificatie toernooien; meisjes kunnen wel meedoen aan de PK-C van de LeiSB voor de titel Cjeugd en/of de titel Cmeisjeskampioen)
  • Notabene: voor degenen die zich niet plaatsen, organiseert de KNSB op zaterdag 17 april een speciaal nationaal online kwalificatietoernooi Cjeugd waar nog 8 plaatsen te verdienen zijn; ook op Tornelo, opgeven kan in de week voor 17 april.
  • NJK-ABC Online worden gehouden op zaterdag 1 en zondag 2 mei.
 2. PJK-D
  • voor schakers t/m 12 jaar, d.w.z. geboren in 2009 of later
  • zaterdag 17 en zondag 18 april (zaterdag 3 rondes van 15-17:30 uur, zondag 4 rondes van 14-17 uur). N.B. afhankelijk van aantal deelnemers; tijden kunnen enigszins aangepast worden, waaronder het spelen op 1 dag, dat zal dan de zaterdag zijn, waarbij we dan eerder beginnen.
  • Zwitsers 7 ronden, afhankelijk van aantal deelnemers; bedenktijd 15 minuten per persoon per partij + 5 seconden per zet vanaf de eerste zet
  • aanmelden niet later dan dinsdag 13 april; vermeld: volledige naam, geboortejaar, email, club, bondsnummer.
  • beschikbare plaatsen voor online NJK-D: 4x Djeugd en 2x Dmeisjes.
  • NJK-D Online wordt gehouden op donderdag 13 en vrijdag 14 mei.
 3. PJK-E
  • voor schakers t/m 10 jaar, d.w.z. geboren in 2011 of later
  • zaterdag 24 april (van 13-17 uur), inclusief een pauze, afhankelijk van aantal deelnemer s; tijden kunnen enigszins aangepast worden.
  • Zwitsers 7 ronden, afhankelijk van aantal deelnemers; bedenktijd 10 minuten per persoon per partij + 5 seconden per zet vanaf de eerste zet
  • aanmelden niet later dan dinsdag 20 april; ; vermeld: volledige naam, geboortejaar, email, club, bondsnummer.
  • beschikbare plaatsen voor online NJK-E: 2x Ejeugd en 1x Emeisjes.
  • NJK-E Online wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 mei.
 4. PJK’s-F,G,H
  • voor schakers t/m respectievelijk 9, 8 en 7 jaar
  • nadere informatie volgt in een apart schrijven aan de betreffende jeugdleden
  • de online NJK F, G en H vinden plaats op zaterdag 19 en zondag 20 juni
  • NJK-F,G,H Online worden gehouden op 19 juni

Tornelo - Proeftoernooi

De KNSB organiseert de NJK’s op een nieuw platform: www.Tornelo.com. Dat platform is speciaal ontworpen voor het spelen van toernooien. Buiten de toernooien kun je er geen partijtjes spelen zoals bij Chess.com of Lichess.org wel mogelijk is. Wel kun je je daar inschrijven in openbare toernooien. De PJK’s zullen wij ook op Tornelo te organiseren. Dat is dan ook een goede voorbereiding op het NJK.

Op zaterdag 27 maar van 16:00 – 17:30 uurorganiseert de LeiSB een proeftoernooi om je te laten wennen aan Tornelo. Het wordt aangeraden daaraan mee te doen. Registreer dan bij Tornelo en bij het toernooi. De stappen zijn als volgt en beschreven in de bijgevoegde handleiding:

 1. registreer je op www.tornelo.com
 2. schrijf je in bij het toernooi via de link: LeiSB Proeftoernooi | Tornelo (daarbij maak je ook een z.g.n. “spelers profiel” aan: geef daar je eigen voor- en achternaam en je KNSB rating).
 3. Op de dag van het toernooi geef je op de toernooi pagina aan dat je “Ready” bent.
 4. Je kunt je ten allen tijde opgeven. Laat het ook je jeugdleider weten dat je mee doet.

Ook de KNSB organiseert testtoernooien, en wel op vrijdag 26 maart en vrijdag 2 april, telkens om 17:00 uur. Na het aanmaken van een account op tornelo.com kun je je inschrijven via de volgende links:

Toernooilink 26 maart
Toernooilink 2 april

Indien er iets onduidelijk is, aarzel dan niet om contact op te nemen met je jeugdleider of met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Jetze Heun
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.