Op de zaterdagen 14 en 28 mei en 11 juni 2011 vindt het Nederlands Kampioenschap Schoolschaak voor het Basisonderwijs opnieuw plaats in Leiderdorp.

De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB) heeft de organisatie van het Nederlands Kampioenschap schoolschaak voor het Basis Onderwijs opnieuw toegewezen aan Leiderdorp. Op zaterdag 14 mei vindt de kwartfinale plaats in het gebouw van het Visser ’t Hooft Lyceum aan de Muzenlaan.

Op 28 mei en 11 juni worden de halve finale en de finale georganiseerd in gebouw ‘Doesmeer’, de tijdelijke huisvesting van School Kastanjelaan. De schoolschaakclub van deze school organiseert het kampioenschap samen met de jubilerende plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp. De organisatie van dit NK is voor SV Leiderdorp één van de festiviteiten in het kader van het 90-jarig bestaan.

 

Het NK schoolschaken voor het Basis Onderwijs zal opnieuw plaatsvinden in Leiderdorp. De plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp en de schoolschaakclub van School Kastanjelaan zullen gastheer zijn van dit Nederlands Kampioenschap voor de 36 sterkste schoolschaakteams. Deze teams van vier spelers zullen worden verdeeld in respectievelijk zes (voorronde op 14 mei), drie (halve finale op 28 mei) en één poules (finale op 11 juni) van zes teams.

Na de eerste wedstrijddag plaatsen de nummers 1, 2 en 3 van elke poule zich voor de halve finale. De nummers 1 en 2 van de drie halve finale-poules plaatsen zich uiteindelijk voor de finale.Het eerste team van School Kastanjelaan is het laatste decennium vaste deelnemer aan het NK en reikte inmiddels zeven keer tot de finalepoule. Na twee vijfde plaatsen, twee derde plaatsen en twee tweede plaatsen was twee jaar geleden eindelijk raak. In Nijmegen werd het Nederlands Kampioenschap veroverd.

Vorig jaar lukte het niet om de titel te prolongeren. Uiteindelijk moest genoegen worden genomen met een vijfde plaats.Veel wordt dit jaar verwacht van het team van De Leeuwerik uit Leiderdorp. Als kampioen van Leiderdorp en als regionaal kampioen van de Leidse Schaakbond zal deze school ook een gooi gaan doen naar de nationale titel.

De plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp heeft een seniorenafdeling van ruim 30 leden. De jeugdafdeling organiseert haar activiteiten in het gebouw van School Kastanjelaan en telt rond de 100 leden, waarvan er ongeveer 20 meespelen in de seniorencompetitie. Op het gebied van trainingen en bij de organisatie van toernooien en kampioenschappen werken de school en de vereniging nauw samen.De organisatie van het NK schoolschaak vindt dit jaar plaats in eendrachtige samenwerking tussen de school en de schaakvereniging.