Zes teams van vier spelers vertegenwoordigden de Leidse Schaakbond (LeiSB) op 29 oktober in het Hutton toernooi. In totaal waren er 200 jeugdschakers van twaalf regionale bonden aanwezig. Het toernooi werd georganiseerd door de LeiSB. Veel informatie over hoe-en-wat, verslagen met foto's en natuurlijk de uitslagen kunnen worden gevonden op de toernooi website: hutton-2022. Een kort overzicht van de LeiSB-teams met foto en een uitgebreide terugblik van Henk van der Scheer staat hieronder.

De 24 spelers van de LeiSB (teams A, B, C, 2xD en E) weerden zich prima, maar bereikten het podium niet, wel waren het  D-team en het E-team bijna succesvol. En Katja scoorde 5 uit 5 aan het 2e bord in het B-team. Maar een goede gastheer/vrouw geeft zijn gasten alle ruimte, dat is een lovenswaardige instelling. 

Zij speelden mee voor de LeiSB: Akil Pancharajah, Jaden Birginia, Yannick Wiggers, Cato de Zoeten, Tobias Persson,Jona van de Poel, Abisan Pancharajah, Katja Venema,  Kuo Kuo Li, Ilya Sigida, Maxime Venema, Connor Visser, Thomas Dijkhuijsen, Zeteo Kharistan, Elyas Nyoto, Jonathan Vijver, Sabin Teianu, Lev Rudman, Maxim Teianu, Suze Venema, Dhruv Kumar, Matthan van Delden, Evan Los, Casper Moeri.

Henk van der Scheer blikte als volgt terug op de dag:

De organisatie heeft in het Stedelijk Gymnasium Leiden, locatie Socrates, een waardige plek als schaakarena gevonden. In de ruime aula op de begane grond kan een groot en enthousiast meegereisde supportersschare zich gemakkelijk verpozen. Een opengeschoven glazen wand geeft toegang naar buiten, naar een groen gazon waar het ruim ademhalen is. Een ideaal terrein voor de kleinsten onder de aanwezigen. Degenen die een spannende en enerverende partij schaken achter de rug hebben, kunnen hier even stoom afblazen dan wel van de partij bijkomen.

De schaakarena zelf bevindt zich op de eerste etage. Een rondgang langs vele klaslokalen. Voor elke leeftijdscategorie zijn er twee klaslokalen beschikbaar, hiermee is er meer dan voldoende ruimte voor de schakers. Teamleiders mogen de lokalen ingaan, toeschouwers niet. Zij kunnen op de gang via het ruim aanwezige glas de partijen van afstand volgen. Comfortabel concentreren de schakers zich zo op hun vermetele schaakplannen. Deze fysieke scheiding zorgt voor een zeer fatsoenlijk en ordelijk verloop van het toernooi. Tot aller tevredenheid.

Het programmaboekje geeft informstie over het toernooi en Leiden, een digibord projecteert een groot WELKOM. Ruime lakens verhullen verrassingen op een belendende tafel. Er gaat ontegenzeggelijk iets gebeuren!

Als iedereen langs de inschrijftafel is gekomen, neemt de jeugdleider van de Leidse Schaakbond tegen twaalven het woord. Na een aanstekelijke en informatieve toespraak doet een Leidse wethouder er nog een schepje bovenop. Vol enthousiasme promoot hij zonder terughoudendheid de stad Leiden. Waarna enkele talenten van de Leidse schaakbond de wethouder assisteren bij de opening van het Hutton-toernooi. Gezamenlijk onthullen zij de prijzen voor de afzonderlijke leeftijdscategorieën. Maar bovenal de trofee waar deze dag de regionale schaakbonden om strijden, te weten de protserige Huttonbeker. Protserig, zonder twijfel. Want elke andere fatsoenlijke trofee valt hierbij helemaal in het niet.

De organisatie heeft het gebeuren blijkbaar goed ingeschat. Tijdens de dag vallen er slechts enkele correcties uit te voeren. Ergens ontbreekt een pionnetje, elders is een stapel wedstrijdformulieren ontoereikend. Het eerder genoemde digibord is tijdens het toernooi het scherm waarop vier liveborden zijn te volgen. Als een partij 'vastloopt' valt dit te verhelpen via de refresh-knop. Dus, gebruik die refresh-knop! Verder schat de cateraar de lunchwens van de schaakgemeente ietwat conservatief in, halverwege de middag zijn de broodjes op. Voor de rest glijdt de dag als vanzelf voort.

In de lokalen daarentegen wordt hard gestreden. Teleurstelling, zelfs een enkele traan, wisselt met vreugde. De verliezers zoeken stil een stoeltje op, de winnaars praten hardop in de gangen.

Vanuit Leids perspectief zijn de verrichtingen van de jongste leeftijdscategorieën zonder meer goed te noemen. Zowel in categorie E als D strijden ze mee om de prijzen. De laatste ronde is in beide categorieën er eentje te veel, ze halen net het podium niet. Duidelijk is wel, dat er voor de Leidse schaakbond een mooie toekomst in het verschiet ligt!

De categorieën A, B en C weren zich kranig, waardoor de Leidse schaakbond als geheel een verdienstelijke zesde plaats op de ranglijst behaalt.

De toppers in de Huttonstrijd zijn dit jaar SGA en NBSB. De winnaar van vorig jaar, de RSB, doet lang mee en belandt uiteindelijk op de derde plaats. SGA wint het Hutton-toernooi op bordpunten. De morele winnaar is echter de NBSB, zij kwamen namelijk met slechts vier teams opdagen.

Het team van de Leidse schaakbond besluit de dag met een gezamenlijke pizza in de aula van deze prachtige toernooilocatie. Zo komt er een eind aan de tweeënzestigste editie van het Hutton-toernooi. Een enerverende schaakdag in Leiden is ten einde, de foto's van Harry Gielen getuigen van de mooie dag
--/--