Afdrukken

Teams van Kastanjelaan, Goede Herder en De Vink naar Nijmegen.

BODEGRAVEN, LEIDERDORP EN VOORSCHOTEN NAAR LANDELIJK SCHOOLSCHAAKKAMPIOENSCHAPP

Op 14 maart 2007 vond in De Buit in Leiderdorp de spannende eindstrijd van de schoolschaakkampioenschappen van de Leidse regio plaats. Na lokale voorrondes (met totaal 200 deelnemende teams) en een halve finale streden acht teams in grote concentratie in de finale om de drie bovenste plaatsen die recht gaven op deelname aan de landelijke finale eind mei in Nijmegen.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog twee kandidaten voor de eerste plaats: de scholen Kastanjelaan uit Leiderdorp en De Vink uit Voorschoten. School Kastanjelaan had op dat moment nog van geen enkele school verloren. Het team van De Vink had gelijk gespeeld tegen basisschool De Goede Herder uit Bodegraven (ook wel de Wiggers-Voskuil-Combinatie genoemd, naar de broers en zussen in het team).

Tot op het laatste moment was het een spannende eindstrijd. Het team van School Kastanjelaan kwam met 1-0 voor, door een overwinning van Rowan van Dijk, die alle vijf zijn schaakpartijen won. Al snel kwam De Vink terug tot 1-2 door zeges van de Voorschotenaren Midas Ratsma en Jip Damen op resp. Mats van Lit en Tijmen Piket uit Leiderdorp.

De beslissing moest nu komen uit de laatste partij waar Rosa Ratsma speelde tegen Richard Spelt. Winst van de Leiderdorper zou het kampioenschap naar de school van de onlangs geridderde schaakorganisator Roald Vahl laten gaan, maar het liep anders. Rosa Ratsma liet zich niet van de wijs brengen en schoof als een rustige stoomwals langzaam maar zeker naar een overwinning. Daarmee werd basisschool De Vink winnaar van deze finale en kwam het schoolschaakkampioenschap van de Leidse regio voor het eerst ooit in Voorschotense handen.