Het online GP toernooi telde 43 spelers van 13 schaakclubs uit de Leidse regio, maar ook uit naburige regio’s als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Gespeeld werd op chess.com onder het banier van de online club Leidse schaakbond jeugd (www.chess.com/club/leidse-schaakbond-jeugd).


De GP was niet zo goed bezet als de vorige online GP van 6 mei met 69 deelnemers, maar op deze zaterdag 13 juni werden ook de finales van de schoolschaakkampioenschappen gespeeld met mooie resultaten voor LeiSB spelers.

Gespeeld werd in twee groepen, ingedeeld op rating, 7 ronden met een tempo van 8min+8s. Op de pagina van bovenvermelde club staan alle partijen, die kun je dan ook naspelen en downloaden.

Groep 1
In groep 1 speelden Akshaj (ook wel bekend als gorrilla232) en Konrad om de eerste plaats. In de onderlinge partij won Konrad, maar ja, hij was eerder Katja al tegen gekomen, en die is altijd goed voor een sterke partij. Omdat Akshaj iets sterkere tegenstanders had gehad dan Konrad, gaat de gouden medaille naar A en de zilveren medaille voor de tweede keer naar K, beide met 6 uit 7. Ook Philippe, Maxime en Thomas scoorden er lustig op los (4,5/7), maar gingen ten onder tegen de koplopers en dat maakte net het verschil. Onderling won Ph wel van M, maar andere onderlinge partijen waren er helaas niet.

Het toernooi verliep goed, alleen Simon R en Samarth speelden niet alle ronden, we weten niet of dat door verbindingsproblemen kwam.

Er waren geen voordrachten voor de mooiste partij.

Groep 2
In deze groep was de strijd heel spannend, behalve ………………. die om de eerste plaats, want Ashwath stond slechts één remise toe, won met 6,5 punten uit 7 partijen, en krijgt een gouden medaille toegestuurd. De tweede plaats, dat is een ander verhaal: Luka, Luca en Evan hielden elkaar in evenwicht en scoorden allemaal 5 punten. Luka snoepte Ashwath een halfje af en veroverde daarmee waarschijnlijk net die extra SBpunten om Luca en Evan achter zich te laten. Wel wist Evan dan weer Luka te verschalken, maar hij had te weinig weerstandspunten om op de ranglijst te stijgen. Luca speelde een mooi evenwichtig toernooi, maar speelde niet tegen Luka en Evan. Dat zijn zo de nadelen van een Zwitsers toernooi, je speelt niet altijd tegen je medestrevers. Alle drie krijgen een medaille toegestuurd.

Het toernooi verliep goed, Arthur miste een partij in de vierde ronde (verbindingsproblemen?) en Casper haakte af na 3 ronden, voor een welverdiende rust nadat hij een uur eerder nog met de Montessorischool tweede was geworden bij het NKonline van het basisonderwijs.

Er was één voordracht voor de mooiste partij. De jury besloot die niet te honoreren, omdat er geen andere inzendingen waren. Wel komt er uit die partij een interessante stelling, al bij de 11e zet met zwart aan zet. Wit heeft in de opening de toren op a8 ver overd, maar daardoor een risico genomen op zijn koningsvleugel. De vraag is, hoe had zwart hier mat kunnen zetten? Niet gemakkelijk, want er staan veel stukken, maar wel te vinden door goed de aanvallers en verdedigers te tellen van een belangrijk veld. Helaas zwart deed iets anders, ook goed, maar niet winnend. Later gaf zwart een toren weg, en was het wit die zwart mat wist te zetten. Schaken is een keiharde sport.


De kruistabellen met uitslagen van Groep 1 en Groep 2:

De organisatoren: Reina Boerrigter, Leonore Biemans-Braggaar en Jetze Heun.
--/--