Van 7 t/m 14 juli is er een open Frans jeugdtoernooi in Saint-Lo in Normandië. Vanuit Nederland kunnen 30 personen met een georganiseerde reis mee.

Van 7 t/m 14 juli wordt in Saint-Lo (Frankrijk, Normandië) een open Frans jeugdtoernooi van negen ronden gehouden. De afgelopen jaren hebben daar vele Nederlanders aan dit toernooi meegedaan. Dit jaar wordt de reis naar Frankrijk iets anders georganiseerd en worden er geen spelers meer uitgenodigd. Er is vrije inschrijving voor 30 personen die minimaal stap 4 moeten hebben gehaald en geboren zijn na 1-1-1994. Hieronder volgt informatie over deze schaakvakantie. 

Het jeugdtoernooi van Saint- Lô, deel uitmakend van een schaakfestival met o.a. ook een meestertoernooi en een volwassentoernoooi, kan een belangrijke schaakervaring zijn. Er worden negen ronden volgens het Zwitserse systeem gespeeld, met een bedenktijd van 110 minuten + 30 seconden per zet. Elke dag bereiden we ons voor op de tegenstanders en analyseren we de gespeelde partijen.  De totale groep die naar Saint- afreist kan maximaal bestaan uit 30 spelers. Naast ondergetekende zullen Stefan Kuipers, Ruben Slagter, Leonore Braggaar en Brent Burg meegaan als begeleider. De andere trainers zijn op dit moment nog niet bekend. 

De kosten zijn voor eigen rekening en worden geschat op € 460,- per persoon all in. Zodra bevestigd is dat je mee kunt, wordt gevraagd uiterlijk 25 juni dit bedrag over te maken op Rabobank rekeningnummer 34.18.84.391 t.n.v. H.J. Zuiderweg te Groningen o.v.v. Naam, Saint-Lô 2011. Na afloop wordt een afrekening opgesteld, waarna een bedrag wordt teruggestort of moet worden bijbetaald. 

Het toernooi Het jeugdtoernooi van st. is voor spelers t/m 20 jaar. Het is altijd sterk bezet, er doen diverse spelers boven de 2300 mee. Het toernooi wordt voor de 13e keer gehouden en maakt deel uit van een groter schaakfestival. De leeftijdsgrens is geboren in of na 1991. Er zijn prijzen voor verschillende leeftijdscategorieën. Voor de wat minder goede spelers is er een jeugdtoernooi voor spelers met een rating tot 1400. 

Programma: 

Woensdag 6 juli                      

11.00 uur: vertrek vanaf Utrecht CS (per touringcar)                                              

19.00 uur: aankomst in Saint-Lo

Donderdag 7 juli               1e ronde, 15.30 – 20.30 uur

Vrijdag 8 juli                   2e ronde, 14.00 – 19.00 uur

Zaterdag 9 juli                   3e ronde, 09.00 – 14.00 uur                                              

                                    4e ronde, 14.30 – 19.30 uur

Zondag 10 juli                          5e ronde, 14.00 – 19.30 uur

Maandag 11 juli                       6e ronde, 14.00 – 19.30 uur                                               

 ’s middags: bustoer naar Mont Saint-Michel

Dinsdag 12 juli             7e ronde,   9.30 – 14.30 uur

Woensdag 13 juli            8e ronde, 14.00 – 19.30 uur                 ’s avonds vuurwerk kijken

Donderdag 14 juli                    9e ronde, 09.00 – 14.00 uur     Aansluitend prijsuitreiking

Vrijdag 15 juli               10.00 uur: vertrek per touringcar vanuit Saint-Lô     18.00 uur: aankomst op Utrecht CS 

Het is een Zwitsers toernooi van 9ronden. Er wordt één partij per dag gespeeld. Het speeltempo is 110 minuten + 30 seconden per zet. Er wordt gespeeld van 14.00 tot maximaal 19.30 uur, behalve zaterdag 9 juli en de laatste dag die om 9.00 uur begint. Die  middag brengen we per bus een bezoekje aan Mont Saint-Michel met zijn grote verschil in getijden. Er wordt gespeeld in gymnasium (sporthal) "St-Ghislain" in Saint-Lô 

Internet Het toernooi wordt tevens op internet aangekondigd op het volgende adres: http://echecsaglo.fr/festival2011e.htm

Tijdens het toernooi zal geprobeerd worden  op de KNSB-site en Utrechtschaak verslag te doen  van dit toernooi en van de verrichtingen van de Nederlandse spelers. Er wordt geprobeerd dagelijks een verslag vanuit Saint- Lô te mailen naar iedere ouder/trainer/familielid die daarvoor belangstelling heeft. De e-mailadressen kunnen worden doorgegeven bij de opgave. 

Het verblijf De spelers en begeleiders worden ondergebracht in het Lycée Curie, 277 rue de l'Exode, 50000 Saint-Lô, vlak bij de speelzaal. Dit zijn studentenflats. Spelers worden daar ondergebracht in twee- of vierpersoonskamers. Er zijn daar sportfaciliteiten, zoals een voetbalveld, tennisvelden en tafeltennistafels.  

De reis Er wordt per touringcar naar Saint-Lo gereisd. Woensdag 6 juli worden de deelnemers geacht op eigen gelegenheid naar Utrecht CS te reizen. Vrijdag 15 juli gaan we met dezelfde bus weer terug naar Utrecht.  We verzamelen op woensdag 6 juli in de hal van het Centraal Station Utrecht om 10.30 uur (voor de Burger King).Vertrek is om 11.00 uur vanaf  Utrecht Centraal Station. De precieze plaats waar de bus staat, wordt later bekend gemaakt.De vertrekdatum voor de terugreis vanuit Parijs is vrijdag 15 juli. Aankomst: 18.00 in Utrecht Centraal Station 

De begeleiding Er wordt gestreefd naar een begeleider op vijf deelnemers. De begeleiders (op dit moment Hiddo Zuiderweg, Stefan Kuipers, Ruben Slagter, Leonore Braggaar en Brent Burg), zullen als begeleider optreden van de groep van maximaal 30 spelers. Zij zijn zowel verantwoordelijk voor de sociale als schaaktechnische begeleiding.Elke dag wordt er voorbereid op de tegenstander van die dag. De begeleiders hebben de beschikking over een laptop met veel (buitenlandse) jeugdpartijen, waaronder partijen die eerder in Saint Lô, Bagneux  en op het Franse Jeugdkampioenschap zijn gespeeld. Elke partij wordt na afloop geanalyseerd en ingevoerd in de computer. 

Meegaan ouders Er is de mogelijkheid voor ouders om mee te gaan. Bij opgave (of later) kan dit worden vermeld. Hiddo Zuiderweg zal plaatsen reserveren in de studentenflats. De prijs voor het logies bedraagt € 190- per persoon all-in. De busreis is € 110,-. Ter plekke zal af en toe met de begeleiders moeten worden afgerekend voor entree’s e.d. 

Openingsrepertoire Van iedere deelnemer willen we van vooraf  zijn/haar openingsrepertoire weten. Schrijf op wat je speelt met wit (1.e4 of 1.d4)  en wat je doet op 1…c5, 1…c6, 1…d6, 1…d5, 1…e5 en 1…e6. Natuurlijk willen we ook weten wat je met zwart speelt op 1.e4 en 1.d4. Je kunt dit mailen naar Hiddo Zuiderweg, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het verslag Na afloop van het toernooi moet iedere deelnemer een verslag schrijven. Dit verslag moet bestaan uit twee gedeelten. Schrijf ten eerste op hoe de week verliep, wat ging er goed, wat ging er minder goed.Daarnaast dienen twee geanalyseerde partijen onderdeel van het verslag uit te maken. Stuur dat verslag uiterlijk een maand na afloop per e-mail  naar Hiddo Zuiderweg. Totale lengte: minimaal twee A-viertjes. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Verdere aanwijzingen voor het verslag krijg je na afloop van het toernooi.Alle verslagen en geanalyseerde partijen worden verzameld. Samen met de eindstanden, de mailtjes uit Saint-Lô en alle door de Nederlandse spelers gespeelde partijen (in PGN) krijg je ze terug. Een leuk digitaal boekwerk! 

Overige Een reisverzekering moet door de spelers zelf afgesloten worden. Vergeet  in elk geval niet mee te nemen: een geldig paspoort of identiteitskaarteventueel benodigde medicijneneen lunchpakket en enige (goed houdbare) kleine etenswaren zoals mueslirepen, sultana’s, koekenschaakspullen: bord, stukken, eventueel een klok, schaakboeken (je eigen openingen)zakgeld (de ervaring leert dat € 50,- meer dan voldoende is)eventueel een kleine attentie voor elke tegenstander (sleutelhanger, pen met opschrift, ansichtkaart met naam en adres, klompjes, enz)sport- en zwemspullen één soort goed houdbare ontbijtbeleg (hagelslag, nutella, pindakaas), de Fransen houden niet van ontbijt en gebruiken alleen maar jam (soms daarvan zelfs maar een soort per ontbijt te verkrijgen). 

AanmeldingStuur een e-mail naar Hiddo Zuiderweg (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bel op: 050-5716807. Er kunnen 30 mensen mee, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Sluiting aanmelding: 1 mei.